ІА Глобальні віки (СТАТТІ)


ПОЛЬСЬКІ ПРИКОРДОННИКИ ЖОРСТОКО ПОБИЛИ ГРОМАДЯНИНА УКРАЇНИ

Звірство, вчинене польськими державними службовцями на перепускному пункті „Медики”…

В квітні 2007 року на прикордонному перепускному пункті «Медики» стався інцидент, в якому постраждав український громадянин Микола Стеців.

Згідно свідчень очевидців 14 квітня 2007 року після двогодинного очікування на смузі перетину кордону потерпілий вирішив дізнатись у польських прикордонників про причину затримки українських автомобілів, але, на своє запитання, отримав лайливу відповідь із вживанням грубої нецензурної лексики на зразок „курва”, „українські кабані”, а після цього силою був закований у наручники.

На додаток, били пана Стеціва протягом приблизно 15 хвилин у службовому приміщенні поряд з пунктом пропуску і, врешті-решт, заарештували польські „правоохоронці”. Не менш дивним було те, що потерпілий при арешті не отримав ні адвоката, ані перекладача, не мав можливості зв’язатись з консулом. Про затримання громадянина України в Польщі не було повідомлене жодне представництво консульської служби. Затриманий М. Стеців, попри свій явно критичний стан, не був оглянутий лікарем. Але у протоколі про затримання поліцією такий огляд чомусь був зазначений. Усі свідчення від М. Стеціва вимагали із застосуванням сили й залякувань та без юридичної підтримки. На суді, який у Польщі за таких обставин засідає миттєво і невідкладно, потерпілого змусили визнати свою вину у даному інциденті. Одразу ж після судового засідання М. Стеціва було доставлено у лікарню, де він пройшов обстеження, яке вказувало на факт брутального побиття. У медичних висновках йдеться про перелом ребер, струс мозку, травми голови і так далі…

Вказані документи, в ході проведених журналістських розслідувань з виїздом в сусідню Польщу, отримало й ІА «Глобальні віки». Польська прокуратура у місті Перемишль, яка розслідує справу побиття М. Стеціва, до сих пір чомусь зволікає з її правомірним розслідуванням, різними способами затягує з виясненням обставин побиття, намагаючись, таким чином, приховати злочин вчинений польськими державними службовцями. Причину таких пасивних дій прокуратура Перемишля у своїх письмових відповідях нічим конкретним пояснити не може.

А тим часом про затягування польською прокуратурою справи побиття М. Стеціва, ІА „Глобальні віки” направило, відповідно, звернення й скарги в Департамент консульської служби МЗС України, Генеральне консульство України в м. Любліні (Польща), Президентам Польщі й України, Генеральну прокуратуру Польщі (Міністерство справедливості), Уповноваженій Верховної Ради України з прав людини Н.І. Карпачовій, Посольство України в Республіці Польща, прем’єр-міністру України, а також в Посольство Республіки Польща в Україні й Генеральне консульство РП у Львові. Вказані дії з боку польських правоохоронних органів можуть негативно позначитись на іміджі Республіки Польща та на усій західноєвропейській правоохоронній системі зокрема, – йдеться у наших скаргах й зверненнях, до яких, у свою чергу, додаються усі необхідні підтверджуючі документи про факт побиття українського громадянина на польській території.

Залучаючи державні механізми обох країн та громадськість до вирішення проблеми, сподіваємось на відновлення справедливості на правоохоронному рівні й на те, що права потерпілого М. Стеціва належним чином будуть захищені. ІА „Глобальні віки” пильно стежитиме за подальшим розвитком подій у даній справі, й своєчасно повідомлятиме про них громадськість.

Post-factum. У відповіді з Департаменту консульської служби МЗС України, яка була отримана нами 19 листопада 2007 р. йдеться: „Опікуючись захистом прав громадян України за кордоном, Департамент консульської служби МЗС України задіяв можливості Генерального консульства України в Любліні і доручив зазначеній консульській установі з’ясувати стан та вжити заходів для забезпечення об’єктивного та неупередженого розслідування справи М. Стеціва. Після одержання інформації по справі від Генерального консульства України в Любліні ІА „Глобальні віки” буде повідомлено додатково”.

На фото (зліва направо): 1. Фасад прокуратури у місті Перемишлі. 2. Відділ поліції у місті Перемишлі. 3. Споруда суду, який свавільно засудив потерпілого Миколу Стеціва. 4. Корпус лікарні, у якій лікувався потерпілий. 5. Місце інциденту на польсько-українському кордоні. 6. Службове приміщення, у якому чинили самоуправство польські прикордонники. 7, 8. Копія висновку лікарської комісії. 9. Висновок рентгену, виданий потерпілому М. Стеціву.


Тарас НАЗАРУК