ІА Глобальні віки (СТАТТІ)


РАЗОМ ЗАХИСТИМО МЕНШИХ БРАТІВ

Кабінет Міністрів України поставив завдання перед відповідними службами - захистити тварин від знущання. Зокрема, уряд вимагає застосувати всі можливі правові механізми, як для проведення профілактичних заходів, так і для виявлення та покарання осіб, причетних до жорстокого поводження з тваринами. Прийняти таке рішення уряд спонукали непоодинокі факти жорстокого поводження з безпритульними тваринами на території України.
Всім відома подія у м. Києві, коли нелюд знущався над тваринами у жорстокій формі та викладав свої “художні творіння ” у одній із соціальних мереж в Інтернеті. Під час перевірки цього факту працівники столичної міліції вийшли на 19-річного місцевого жителя, якого підозрюють у причетності до цих лиходіянь. Щодо цього зловмисника порушено кримінальну справу за ст. 299 КК України, тобто жорстоке поводження з тваринами. За цей злочин передбачено покарання у вигляді штрафу до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.
Ще недавно у центрі м. Львова були непоодинокі факти масової загибелі безпритульних собак. Стосовно цього факту львівські правоохоронці також проводили перевірку, навіть призначали судово-медичні експертизи, щоб встановити причини загадкової загибелі безпритульних собак у м. Львові. На жаль, до теперішнього часу громадськості невідома причина загибелі цих собак.
Аналогічний випадок виявили в Одеській області, де застрелили багато собак…
Разом з тим, згідно з даними МВС з початку року в Україні правоохоронці виявили та порушили 19 кримінальних справ щодо жорстокого поводження з тваринами. Вже за дев’ятьма з цих кримінальних справ суди винесли відповідні вердикти.
Вирішення проблеми за знущання над тваринами на сьогоднішній день залишається актуальним. Цей вид злочину негативно впливає на моральні засади суспільства в частині ставлення до тварин. Небезпека цього злочину полягає у тому, що жорстокість, виявлена щодо тварин, стає нормою поведінки, поширюється і на взаємини з людьми, відіграє негативну роль у вихованні молоді.
Тому уряд поставив відповідне завдання перед Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства щодо необхідності проведення серйозної інвентаризації безпритульних тварин в усіх містах, селах і селищах. Зокрема, згідно з дорученням уряду, Міністерство має запровадити в дію план створення належних умов утримання безпритульних тварин у спеціальних закладах та забезпечення превентивних заходів щодо безконтрольного збільшення кількості тварин. А фахівці профільних відомств повинні надати уряду пропозиції щодо подальшої гуманізації роботи комунальних і санітарно - ветеринарних служб, до компетенції яких належить розв’язання зазначеної проблеми. Така ініціатива з боку уряду на сьогоднішній день є дуже важливою.
Окрім цього, вже запроваджено механізм реагування на повідомлення екологічних організацій щодо жорстокого поводження з безпритульними тваринами. Усі такі сигнали підлягають ретельній перевірці та вживанню відповідних заходів до винних осіб з боку правоохоронних органів.
Отож, тільки спільними зусиллями ми можемо захистити наших менших братів від свавілля та жорстокого поводження з боку окремих нелюдів.


ЮЛІАНА КАЗІМОВА