ІА Глобальні віки (АНАЛІТИКА)


Як зупинити демографічну кризу в Україні?


Як свідчить статистика, на початку 90-х років минулого століття в Україні проживало 52 мільйони громадян. Проте за 20 років незалежності населення нашої країни поменшало на 7 мільйонів…


На перший погляд начебто із народжуваністю в Україні все гаразд. Справа в тім, що в нашій країні дітей народжується багато, але в цілому загальна кількість населення все одно зменшується. До того ж, є тенденція, що найбільше вмирають чоловіки, адже їх на 3, 5 мільйона менше, ніж жінок. За статистикою, на початку 2012 року населення України становило 45 мільйонів 633,6 тисячі осіб. Але з того часу воно скоротилося на 144,9 тисячі осіб.

Статистика показує, що серед новонароджених на кожні 100 дівчаток припадає 105 хлопчиків. Водночас у дитинстві частіше вмирають хлопчики, проте після того, як дітям виповнюється 2 роки, рівень смертності хлопчиків і дівчаток стає приблизно однаковим.

Цікавить запитання, чому жінки живуть довше, ніж чоловіки, в чому ж секрет, адже вони перебувають фактично в одних умовах?

Є декілька пояснень щодо різниці в тривалості життя жіночої та чоловічої статі. По - перше, представники сильної статі менше стійкі до стресів, а це збільшує ризик отримати серцево - судинні захворювання. Варто сказати, що саме через ці захворювання у працездатному віці вмирає у 3,6 разів більше чоловіків, ніж жінок. Отже, у працездатному віці смертність чоловіків майже у чотири рази вища, ніж у представників слабкої статі. Середня тривалість життя чоловіків – 62,5 років, жінок – 74,3, а мешканців сіл ще менше – 58,7 років.

По – друге, на жаль, в Україні курить більше, ніж половина дорослих чоловіків. По - третє, вони є лідерами у списках наркоманів, хронічних алкоголіків, туберкульозників та інфікованих ВІЛ - СНІДом.

З цього можна зробити висновок: вищезазначених причин достатньо, щоб пояснити, чому така велика смертність панує в нашій країні. Проте це ще не всі причини. Окрім того, що 46 тисяч наших земляків щороку гинуть саме від алкоголю, їм ще допомагають швидше "піти з життя” кримінальні та дорожньо - транспортні пригоди.

Прикро спостерігати за такою жахливою ситуацією в нашій країні, адже причини, про які ми зараз говоримо, є дуже банальними і вони взагалі не повинні бути причинами втрати життя людей.

Зрозуміло, що нічого страшного немає у тому, якщо людина вживає алкоголь, наприклад, на свята. Але коли вона не може й дня прожити без спиртних напоїв - це дійсно страшно й жахливо. А стосовно тих осіб, які вживають наркотики, то їх просто неможливо зрозуміти, для чого їм це? Адже наркоманія – невиліковна хвороба.

У більшості випадків, коли у людей виникають якісь життєві проблеми, вони замість того, щоб подумати, як їх вирішити, починають курити, пити і т.д. Але вони не розуміють, що розпивання спиртних напоїв чи куріння їм нічим не допоможуть. Необхідно мати силу волі, щоб подолати ці життєві негаразди. У таких ситуаціях краще зекономити свій час, і швидше взятися за вирішення питань.

Ми знаємо, що на сучасному етапі в Україні є безліч проблем: безробіття, злидні, відсутність житла, бідність, бездуховність. І це ще не весь перелік. Проте люди повинні знаходити якийсь вихід і вирішувати свої проблеми, щоб не занапастити життя. Погодьтесь, що це не нормально, коли майже кожен другий старшокласник два рази в тиждень вживає спиртні напої…

Отже, варто повернутися до тих принципів, за яких рівень соціального добробуту людини був би високим і вона почувала б себе захищеною, та набула впевненості у майбутньому.

Юліана Казімова