ІА Глобальні віки (СТАТТІ)


19 ЧЕРВНЯ ВІДЗНАЧИЛИ СВЯТО НАЙСВЯТІШОГО СЕРЦЯ ІСУСА


Серце Ісуса починають вшановувати зі святої Рани в Його боці. Згодом побожність до П’яти Святих Ран розвивається окремо, а до Пресвятого Серця - розростається завдяки його містичному пізнанню. Для прикладу, Свята Матильда входила до самого Серця Ісуса на Його запрошення і спочивала там. Ці видіння, а також містика св.Гертруди Великої стали відомі й важливі у Церкві, а Серце Ісуса стало джерелом любові Бога до людей.

XVII століття у Франції - стало початком літургійного вшанування Серця Господнього, коли о.Жан Ед уперше відслужив св.Месу в цій інтенції в Парижі. А св. Маргариті Марії Алакок Ісус являвся кілька разів, закликаючи до вшанування Його Серця, яке так полюбило людей, але натомість отримувало тільки невдячність. Останній раз Він явився у свято Божого Тіла 1675 року й повелів добиватися встановлення окремого свята на честь Його Пресвятого Серця. Господь сам вказав, що хоче свята у п’ятницю після октави Божого Тіла.

Відзначати Свято Найсвятішого Серця Ісуса – важливо. Адже Господь обіцяв, що ті, хто буде вшановувати Його Серце, отримають необхідні благодаті, мир у сім’ях, потіху в сумну годину, благословення у справах, швидкий духовний розвиток, а крім того - обіцяв, що не помруть у безблагодатному стані й без Таїнств ті, хто дев’ять місяців поспіль ушановуватиме Його Серце по перших п’ятницях місяця.

У церковний календар Свято увійшло у ХІХ столітті. І досі щороку цього дня вшановують Серце Ісуса Христа і його Велику любов до людей.


Юліана Казімова