ІА Глобальні віки (ТЕМИ ДНЯ)


ДЕФЛЯЦІЯ В УКРАЇНІ ПРОДОВЖУЄТЬСЯ…

Сьогодні, 8 вересня, на офіційному сайті Державної служби статистики (далі – ДСС) було повідомлено, що за підсумками серпня 2016 року в Україні третій місяць поспіль зафіксовано дефляцію і цього разу вона становила 0,3%.

Зокрема, у ДСС зазначили: «Ціни на споживчому ринку в серпні 2016 року порівняно з попереднім місяцем знизилися на 0,3%, а з початку року – зросли на 4,5%».

ДЕТАЛЬНІШЕ:

1. ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 1,0%;

2. на 10,6% подешевшали овочі;

3. на 5,1-0,1% знизилися ціни на фрукти, продукти переробки зернових, сало, рис, цукор, рибу та продукти з риби;

4. на 1,3-0,2% подорожчали яйця, маргарин, молоко і молочна продукція, м'ясо і м'ясопродукти, олія, соняшникова олія і макаронні вироби;

5. одяг та взуття подешевшали на 3,3% (вартість взуття знизилася на 4,5%, а одягу – на 2,5%).

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби зросли на 2,4%. У Держстаті це пов'язують із подорожчанням тютюнових виробів на 3,6%.

Також ДСС вказує, що:

1. Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,7% відбулося, у першу чергу, за рахунок підвищення тарифів на каналізацію на 10,3%, водопостачання – на 8,7%, плати за оренду житла – на 1,9%.

2. Підвищення цін на транспорт у цілому на 0,2% в основному зумовлене подорожчанням перевезень авіаційним та автодорожнім транспортом на 1,7% і 0,3% відповідно, а також палива і масел - на 0,2%.

Нагадаємо, що раніше у Національному банку запевнили, що ціни в Україні ростуть згідно з прогнозами.

P.S. Дефля́ція (лат. deflare — здуваю) — зменшення різними заходами фінансового і економічного характеру кількості наявних в обігу паперових грошей і нерозмінних банкнот, з метою підвищення їх купівельної вартості, зменшення рівня товарних цін, боротьби з бюджетним дефіцитом і т. д.

Тим не менш, ключовим залишається питання – «А коли пересічному українцю стане жити краще в своїй державі?»


Яніна БЕЖНАР