ІА Глобальні віки (СТАТТІ)


КНДР ПРОДОВЖУЄ «МАХАТИ» ЯДЕРНОЮ ЗБРОЄЮ

Сьогодні, 11 вересня Центральне телеграфне агентство Кореї (ЦТАК) повідомило, що КНДР вимагає від Америки визнати її державою, яка володіє ядерною зброєю.

«Барак Обама намагається спростувати стратегічну позицію КНДР як держави, що володіє ядерною зброєю, але це також безглуздо, як і намагатися затьмарити сонце долонею», – наводить агентство заяву представника МЗС країни.

Нагадаємо, що напередодні в КНДР провели ядерне випробування з нагоди річниці утворення країни.

Водночас з'явилися повідомлення про те, що сейсмічна подія магнітудою 5,3 сталася в КНДР в районі полігону для випробування ядерної зброї.

За даними Геологічної служби США, епіцентр зафіксованого сейсмологами землетрусу розташовується поруч з населеним пунктом, розташованим за 20 кілометрів від ядерного полігону Пангірі.

В цей час Рада Безпеки ООН пригрозив КНДР посиленням санкцій.

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин керував запуском модернізованих балістичних ракет в артилерійських частинах Хвасон.

Влада Північної Кореї 09 вересня підтвердила успішне проведення ядерного випробування і заявила, що здатна оснащувати ядерними боєголовками балістичні ракети.

У свою чергу президент США Барак Обама засудив ці дії КНДР, виступив за введення проти неї додаткових санкцій:

«США ніколи не визнають КНДР як ядерну державу. Провокаційні і дестабілізуючі дії Пхеньяна призвели не до виконання завдань цієї країни в сфері національної безпеки і економіки, а навпаки, ізолювали КНДР і прирекли населення на злидні».

Постійний представник США при ООН Саманта Пауер заявила, що США введуть нові санкції проти КНДР у відповідь на проведене Пхеньяном ядерне випробування:
«Ми стали свідками другого за рік ядерного випробування. Це більше, ніж просто нахабна непокора. Північна Корея прагне вдосконалити свою ядерну зброю та засоби її доставки, щоб тримати регіон і весь світ у страху можливого ядерного удару».

«Ми зробимо додаткові кроки, в тому числі нові санкції, щоб показати Північній Кореї, що її неправомірні і небезпечні дії матимуть наслідки».

За її словами, Вашингтон працюватиме з членами Ради Безпеки ООН й іншими учасниками шестисторонніх переговорів з денуклеаризації Корейського півострова (крім США і КНДР, це Росія, Китай, Південна Корея, Японія), а також з міжнародною спільнотою, щоб домогтися виконання наявних резолюцій Ради Безпеки ООН.

Також, С. Пауер нагадала, що після прийняття раніше в цьому році резолюції РБ ООН 2270, яка посилила санкції щодо КНДР за проведення ядерного випробування, північнокорейська влада провела навчальні пуски 21 балістичної ракети, в тому числі з підводних човнів.

Опісля всіх подій Рада Безпеки ООН провела екстрену зустріч для обговорення ситуації на Корейському півострові.

Члени РБ оголосили, що негайно почнуть роботу над новою резолюцією щодо КНДР.


Тарас ВОЛОВЕЦЬКИЙ