ІА Глобальні віки (СТАТТІ)


ЄВРОСОЮЗ ПРИЙНЯВ ВІД БОСНІЇ І ГЕРЦЕГОВИНИ ЗАЯВКУ НА ЧЛЕНСТВО

Сьогодні, 20 вересня Рада Європейського Союзу у своєму висновку щодо заявки Боснії і Герцеговини на членство в ЄС підтвердила, що заявку прийнято.

У документі Рада ЄС наголошує, що прогрес кожної держави на шляху до ЄС залежить від її індивідуальних зусиль, спрямованих на те, щоб відповідати критеріям для вступу, а також дотримуватись процесу стабілізації та асоціації, який проходять країни, що висловили бажання приєднатися до ЄС.

Протягом ближчого року Європейська Комісія визначить, чи відповідає Боснія і Герцеговина критеріям, щоб отримати статус держави-кандидата на членство, а також – яким критеріям країні слід буде відповідати, щоб набути повноцінного членства, що, як очікується, буде складним процесом для Сараєва.

Після оголошення результату ЄС Деніс Звіздіч – Прем'єр-міністр Боснії і Герцеговини заявив, що прийняття Євросоюзом заявки його країни стало «історичним моментом для європейського шляху і європейського майбутнього» Боснії і Герцеговини.

Також, Прем’єр-міністр додав:

«Це справді одна з найкращих новин для Боснії і Герцеговини, особливо для молодих людей».

Окрім того, Рада ЄС закликає Боснію і Герцеговину продовжувати свої зусилля щодо забезпечення реформ відповідно до графіка плану дій в тісній співпраці з ЄС, міжнародними фінансовими організаціями та представниками громадянського суспільства.

«Слід продовжувати також соціально-економічні реформи, реформи у сфері верховенства закону та публічного адміністрування...» – йдеться в документі.

Нагадаємо, 16 лютого 2016 року Боснія і Герцеговина подала заявку на членство в ЄС, проте спочатку Сербська автономія у складі країни відмовилась виконувати основні умови Брюсселя. Внаслідок тиску з боку ЄС у липні 2016 року Сербська автономія погодилась на умови ЄС, що дозволило Раді міністрів закордонних справ ЄС розглянути заявку Боснії і Герцеговини у вівторок, 20 вересня.

Зазначимо, що ухвалення заявки на вступ до складу ЄС є одним з перших кроків, необхідних для подальшого процесу приєднання країни до союзу.

Висловлюємо свою підтримку Боснії та Герцеговині і бажаємо терпіння та наполегливості в досягненні поставленої мети членства у ЄС.

PS: на фото – Деніс Звіздіч (ліворуч) та Йоханнес Хан.


Галина ГУМЕНЮК