ІА Глобальні віки (ТЕМИ ДНЯ)


ВИБОРИ В ЕСТОНІЇ ПРОДОВЖУЮТЬСЯ…


Сьогодні в Естонії знову не змогли обрати главу держави.

Жоден з кандидатів у президенти не зміг отримати більшість голосів Колегії вибірників за підсумками двох турів.



Нагадаємо, що у першому турі (серпень) з п'яти кандидатів найбільшу кількість голосів набрали адвокат Аллар Йикс (83 голоси) і почесний голова правлячої партії Реформ Сійм Каллас (81).

Саме ці два кандидати і вийшли у другий тур виборчого процесу, за підсумками якого Йикс отримав 143 голоси, а Каллас – 138 голосів.

Для того, щоб отримати перемогу одному з конкурентів потрібно було набрати мінімум 168 голосів.

В Естонії згідно законодавства проходять дворівневі вибори президента.

Спочатку президента обирає парламент, для перемоги претенденту необхідно було набрати не менше 2/3 голосів депутатів (перший тур).

Так як парламентський раунд у серпні не приніс успіху жодному з кандидатів, право на обрання президента було передано Колегії вибірників, в яку входять всі 101 депутат парламенту і 234 представника місцевих самоврядувань (сьогоднішнє голосування).

Тепер вибори глави держави знову почнуться в парламенті.

Для цього протягом 14 днів має бути скликане позачергове засідання вищого органу законодавчої влади, на якому процедура виборів почнеться заново.

Нагадаємо, повноваження нинішнього президента Томаса Гендріка закінчуються в жовтні поточного року. Він займає цю посаду вже вдруге і, згідно з конституцією, не може бути обраний на третій термін.

• на першому фото – Аллар Йикс (ліворуч) та Сійм Каллас
• на другому фото – діючий президент Естонії Томас Гендрік


ІА «Г.В.»