ІА Глобальні віки (СТАТТІ)


ПРАВА ЖУРНАЛІСТІВ ПОРУШУЮТЬ ЩОРАЗ ТО БІЛЬШЕ

Нещодавно була оприлюднена доповідь Mapping Media Freedom у якій йдеться про те, що в третьому кварталі 2016 року в Україні були зареєстровані 44 випадки порушення прав журналістів та протидії їхній діяльності.


Найбільший показник таких правопорушень був зафіксований в Туреччині – 114 випадків і Росії – 58 випадків.

Загалом зростання протидії роботі ЗМІ в третьому кварталі 2016 року було безпрецедентним. Особливо на це вплинула ситуація в Туреччині, де після путчу 15 липня влада позбавила роботи 2,5 тис. журналістів, засудила 98 і закрила 133 видання.

Також, в третьому кварталі цього року були зафіксовані вбивства чотирьох журналістів, з них двох – в Україні: журналіста «Української правди» Павла Шеремета і журналіста «Нового регіону» Олександра Щетиніна.

Третій – Мустафа Камбаз, Турецький фотограф проурядового видання (був застрелений солдатами в Туреччині) та оператор каналу «Росія-1» Андрій Назаренко (знайдений застреленим у своїй квартирі в Москві).

У доповіді також згадуються напади на телеканал «Інтер» і побиття українського журналіста Сергія Медяника.

Загалом автори дослідження зафіксували в третьому кварталі 406 підтверджених випадків утисків свободи слова в Європі, що демонструє зростання порівняно з другим кварталом на 19%.

Раніше, 27 вересня у доповіді Кейт Гілмор заступника Верховного комісара ООН з прав людини К. Гілмор заявила, що розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета є тестом для української влади.

За її словами, ООН фіксує значне збільшення насильства стосовно журналістів та їхнього переслідування. При цьому винні в насильстві по відношенню до журналістів не зазнали покарання, додала заступник Верховного комісара ООН.


Тарас ВОЛОВЕЦЬКИЙ