ІА Глобальні віки (СТАТТІ)


ЗАТРИМАНО ЩЕ ОДНИХ ОБОРОТНІВ У ПОГОНАХ

За матеріалами Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України.

Як повідомив ДВБ НП, їхні оперативники дізналися про злочинний промисел групи змовників – двох співробітників поліції, колишнього працівника прокуратури Малиновського району Одеси та адвоката. «Квартет», який змушував матір-одиначку віддати 5000 доларів, затримано.

Зокрема, Управлінню внутрішньої безпеки поліції стало відомо, що 33-річна мешканка Луганщини, зважаючи на військові дії на території регіону, разом з малолітньою дитиною переїхала на проживання до Одеси, де придбала житло.

Через деякий час до неї прийшли двоє працівників Малиновського відділу поліції і звинуватили жінку в тому, що у неї деякі документи на квартиру, видані у ЖЕК, підроблені. Хоч договір купівлі-продажу у луганчанки був завірений нотаріусом, вона все ж піддалася на тиск поліцейських і попросила роз’яснити – що не так і, як виправити непорозуміння.

Старший оперуповноважений карного розшуку поліції та його молодший колега запевнили жінку, що в неї великі проблеми, які можна вирішити лише за 5 тисяч доларів США. Переселенка пояснила, що одна виховує маленьку донечку, тож такої суми не має.

Не зважаючи на це, поліцейські далі продовжували тиснути на жінку, погрожуючи притягнути її до кримінальної відповідальності. Але на її прохання суму хабара зменшили до 3500 доларів.

Гроші вона повинна була передати так званим адвокатам поліцейських, насправді – їхнім поплічникам, колишньому працівнику прокуратури Малиновського району міста та адвокату, які на теперішній час були ще й активістами громадської організації з протидії злочинності та корупції.

Жінка звернулася по допомогу до Управління внутрішньої безпеки Одеської поліції, звідкіля матеріали були направлені до обласної прокуратури.

Через кілька днів заявниця зустрілася зі спільниками оперативників-вимагачів. Передача коштів відбулася у позашляховику «активістів». З метою конспірації автомобіль тривалий час маневрував вулицями Одеси, заплутуючи сліди, потім жінку висадили і знову хаотично їздили, щоб підстрахуватися. Проте, на одній з центральних вулиць міста джип зловмисників, у ході спецоперації співробітників внутрішньої безпеки поліції та прокуратури регіону, був заблокований, а самі фігуранти затримані.

3500 доларів, які зловмисники отримали від луганчанки, у них вилучили. Одночасно у своїх службових кабінетах були затримані й інші поліцейські – майор та старший лейтенант поліції.

Як встановили працівники УВБ, 35-річний та 23-річний поліцейські неодноразово, користуючись службовим становищем та зв’язками, тиснули на одеситів і змушували сплачувати хабарі. Крім того, майор поліції знав, що він не пройшов атестації і на нього готувався відомчий наказ на звільнення. Однак до останнього продовжував займатися вимаганням.

Санкція ч.3 ст.368 КК України, яку інкримінують затриманим, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Триває слідство.


Ігор ГНАТИК