ІА Глобальні віки (ТЕМИ ДНЯ)


РЕАКЦІЯ НА РЕЗОЛЮЦІЮ ООН ПРОДОВЖУЄТЬСЯ…

Днями Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію (23.12.2016) з вимогою до Ізраїлю «негайно і повністю припинити будівництво єврейських поселень на окупованих палестинських територіях, включаючи Східний Єрусалим».

14 з 15 членів Ради Безпеки проголосували на підтримку резолюції. Документ був прийнятий під гучні оплески учасників засідання. Це перший випадок за майже вісім років, коли Радбез ООН приймає резолюцію щодо Ізраїлю і палестинців.

У прийнятій резолюції йдеться про те, що будівництво Ізраїлем єврейських поселень на палестинських територіях, окупованих з 1967 року, включаючи Східний Єрусалим, «не має юридичної сили» і є «кричущим порушенням міжнародного права».

Деякі ЗМІ повідомили, що проект резолюції із засудженням дій Ізраїлю був поставлений на голосування Новою Зеландією, Малайзією, Венесуелою і Сенегалом після того, як Єгипет – початковий ініціатор документа – зняв його з голосування під сильним тиском з боку Ізраїлю і обраного президента США Дональда Трампа.

Вважається, що ухвалення даної резолюції відбулось завдяки тому, що США, всупереч багаторічній практиці, несподівано відмовилися від права вето і лише утрималися при голосуванні.

В зв’язку з такими діями РБ ООН реакція на резолюцію почала набирати обертів у світовій спільноті.

Зокрема, сенатор США від штату Техас, республіканець Тед Круз запропонував припинити фінансування ООН після антиізраїльської резолюції Ради Безпеки.

Цитуємо сенатора:

«Ніякого американського фінансування для ООН доти, доки рішення не переглянуть».

Саме такими словами Т.Круз запевнив ізраїльського прем'єр-міністра Беньяміна Нетаньяху, а також додав, що сенатор Ліндсі Грехем та обраний президент США Дональд Трамп будуть разом працювати над тим, щоб: (цитуємо) «значно скоротити або зовсім ліквідувати американське фінансування ООН, а також серйозно переглянути фінансову підтримку для тих держав, які підтримали цю резолюцію».

На думку сенатора, чиновники і дипломати, які підтримують резолюцію зобов'язані негайно подати у відставку.

В свою чергу обраний президент США Дональд Трамп пообіцяв зміни у «всьому, що стосується ООН».

Раніше Нетаньяху заявив, що Ізраїль перегляне свої відносини з ООН і скоротить фінансування організації на 8 мільйонів доларів.


Тарас ВОЛОВЕЦЬКИЙ