ІА Глобальні віки (ТЕМИ ДНЯ)


ВРУ ПРИЙНЯЛА ЗАКОН ЩОДО ВІЙСЬКОВИХ НАВЧАНЬ У 2017 РОЦІ


19 січня (сьогодні) 236 депутатів Верховної Ради України проголосували за допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України в 2017 році для участі у військових навчаннях.

Відповідно до прийнятого Закону передбачається допуск на територію України (в 2017 році) підрозділів збройних сил іноземних держав для участі в багатонаціональних навчаннях з підготовки підрозділів збройних сил, а також українсько-американських навчаннях «Сі Бриз–2017» та «Репід Трайдент–2017».

Окрім цього, в законі схвалений допуск іноземних військових підрозділів терміном на 25 днів у червні–листопаді для участі в українсько-американських навчаннях «Репід Трайдент – 2017» в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки.

Також, дозволяється право перебування на українських теренах терміном на один рік до 3 (трьох) тисяч військовослужбовців збройних сил США, а також, інших держав-членів НАТО та держав-учасників програми «Партнерство заради миру» з озброєнням і військовою технікою, в тому числі і до 6 літаків і вертольотів.

Навчання будуть проводитись на Яворівському полігоні у Львівській області.

Планується, що в січні-грудні 2017 року в процесі навчання братимуть участь до 13 тисяч військовослужбовців, з них 10 тисяч – від збройних сил України, 1,5 тисячі від збройних сил США і 1,5 тисячі – від збройних сил інших країн-членів НАТО і країн-учасників програми «Партнерство заради миру».

Щодо «Сі Бриз – 2017», в липні–вересні 2017 року буде допущено на термін до 25 діб на українські землі усіх згаданих вище учасників запланованих військових навчань з озброєнням і військовою технікою: до 10 кораблів, до 5 підводних човнів, до 10 літаків і вертольотів, до 60 одиниць колісної техніки.

В додатку до закону йдеться ще про декілька навчань за межами України в 2017 році у яких планується участь українських збройних сил. Навчання заплановані в Польщі, Словаччині, Литві, Великобританії, Йорданії, Данії, Болгарії, Німеччині, Грузії, Румунії.


ІА ГВ