ІА Глобальні віки (ТЕМИ ДНЯ)


ЦІНУ НА ГАЗ ПЛАНУЮТЬ ПЕРЕРАХОВУВАТИ КОЖНИХ ШІСТЬ МІСЯЦІВ


Нещодавно Кабінет міністрів України затвердив новий порядок перегляду граничних роздрібних цін на природний газ для населення і підприємств теплокомуненерго (ТКЕ).

Відповідно до розпорядження (постанови №90 від 21 лютого) Уряду коригування цін може здійснюватися кожні півроку (з 1 квітня та з 1 жовтня) в разі, якщо вартість імпортного газу збільшиться за півріччя більш ніж на 10%.

Видання «Українські новини» пише, що попередня редакція постанови уряду про покладання на Нафтогаз спеціальних обов'язків передбачала щоквартальне коректування цін на газ для населення в разі істотної зміни цін імпортного паритету, але механізму такого перерахунку в старій редакції прописано не було. За прийнятою постановою Кабінет міністрів вводить два нових поняття – «газовий рік» (з 1 жовтня по 30 вересня) і «газове півріччя» (з 1 квітня по 30 вересня і з 1 жовтня по 31 березня).

Обов'язки розраховувати граничні роздрібні ціни на газ для населення і ТКЕ покладені на Міністерство енергетики та вугільної промисловості.

Затвердженим документом вказується на те, якщо поточні ціни на газ будуть відхилятися від розрахунків Міністерства енергетики більш ніж на 10% то Уряд переглядатиме їх, якщо менше – то ціни залишатимуться на попередній позначці.

Вважається, що перший такий перегляд цін може бути проведено з 1 квітня.

Порядок також передбачає, що якщо буде коригуватися ціна на газ для населення, одночасно буде також переглядатися і закупівельна ціна газу Нафтогазом у своїй дочірній компанії Укргазвидобування.

Оскільки питання із нарахуванням ціни на газ в Україні перебуває в процесі постійного обговорення як пересічних громадян держави так і політиків, вважаємо, що спекуляцій на ринку газу повинно бути якомога менше, а будь які нарахування мають мати обґрунтовану підставу.


ІА ГВ