ІА Глобальні віки (ТЕМИ ДНЯ)


ВИБОРИ У СЕРБІЇ ТА ВІРМЕНІЇ


Сьогодні, 2 квітня, о 08:00 год. за місцевим часом, розпочалось голосування на парламентських виборах у Вірменії. В країні відкрилися 2 009 виборчих дільниць, які працюватимуть до 20:00 год.

В країні це перші вибори до парламенту після прийняття поправок до Конституції, що передбачають перехід до парламентської форми правління.

Загальна кількість виборців – понад 2,5 мільйона осіб. Для проходження до парламенту партіям потрібно подолати 5% бар'єр, а блокам – 7%.

У виборах беруть участь: владна Республіканська партія, «Вільні демократи», «Вірменське відродження», Вірменська революційна федерація «Дашнакцутюн» і Комуністична партія, а також чотири блоки – «Елк», «Царукян», «Оганян-Раффі-Осканян», Вірменський національний конгрес – Народна партія Вірменії (конгрес-АНК).

Мінімальна кількості членів парламенту за Конституцією повинна скласти 101 особу, і ще чотири місця будуть надані представникам основних національних меншин – єзидам, росіянам, асирійцям і курдам.

Покищо рано говорити про якусь конкретну перемогу політичного блоку чи партії, оскільки фактично вибори лише розпочались.
Також, сьогодні стартували вибори президента у Сербії. В боротьбі за посаду беруть участь 11 кандидатів. Зокрема, за президентське крісло боротимуться чинний прем'єр-міністр Сербії Олександр Вучич і екс-глава МЗС країни Вук Єреміч.

Крім того, серед претендентів значаться лідер Сербської радикальної партії Воїслав Шешель, лідер руху «Двері» Бошко Обрадович, глава руху «Досить» Саша Радулович, Саша Янкович (група громадян «Сербія без страху»), кандидат від Народного визвольного руху Мирослав Паровіч, глава політичного руху «Білий – тільки сильно» Лука Максимович, кандидат від Демократичної партії Сербії Олександр Попович, голова муніципалітету Чаетіна Мілан Стаматовіч і голова Ліги соціал-демократів автономного краю Воєводина Ненад Чанак.

Зважаючи на неадекватне ставлення Росії до внутрішньої політики багатьох держав планети, можемо припустити, що і в сербські, і у вірменські вибори російські спецслужби спробують втрутитись та повернути їх у вигідне для себе русло. Якщо промоніторити європейські ЗМІ та висловлювання провідних політиків з приводу виборів у цих країнах, то там також висловлюють побоювання стосовно втручання Росії у виборчий процес в Сербії та Вірменії.

Що ж, сподіваємось, що процедура виборчого права таки буде дотримана принаймні в межах допустимої її задовільності.


ІА ГВ