ІА Глобальні віки (ТЕМИ ДНЯ)


НАБУ ЗАТРИМАЛО МАРТИНЕНКА


Мало не щотижня в країні трапляються цікаві «курйози» і ось, сьогодні, детективи Національного антикорупційного бюро України (далі – НАБУ) таки затримали Миколу Мартиненка.

Коротко про головного героя:

Микола Володимирович Мартиненко – народився 12 січня 1961 р. у Світловодську Кіровоградської області.

З 1991 р. займався бізнесом. У 1991–1998 рр. — голова правління, президент АТ «Торговий дім», голова правління ЗАТ «Інтерпорт-Ковель».

Народний депутат України останніх чотирьох скликань (з 1998 року).
На позачергових виборах до Верховної ради 2014 р. обраний народним депутатом України 8-го скликання за партійним списком (№ 14 у списку) від Народного фронту.
У 2016 році добровільно відмовився від депутатського мандату у в зв'язку з скандалом навколо розслідування, яке проводить НАБУ щодо його можливої причетності до корупційних дій в країні.

У федеральній прокуратурі Швейцарії з 2013 р. розслідується кримінальна справа проти Миколи Мартиненка за підозрою у хабарництві і відмиванні грошей. За даними місцевих ЗМІ, йдеться про 30 мільйонів швейцарських франків. Як писала швейцарська Sonntagszeitung, на рахунках Мартиненка у Швейцарії заморожені хабарі від чеської компанії Skoda SA, отримані за сприяння в отриманні контрактів на Хмельницькій АЕС.
У прокуратурі Чеської республіки також розслідується кримінальна справа проти Миколи Мартиненка.
Від сьогодні, 20 квітня 2017 р. Мартиненку висунуто підозру в нашій державі.

Отже, НАБУ заявили, що затримали колишнього народного депутата Миколу Мартиненка в рамках розслідування кримінальної справи за фактом розкрадання коштів державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» (СГЗК). Затримання відбулось поблизу приймальні народного депутата України Дениса Дзендзерського.

Напередодні сьогоднішньої події про те, що М. Мартиненку намагаються вручити підозру повідомив член громадської ради НАБУ, Олексій Гриценко.

В прес-службі НАБУ заявили, що слідство вважає, що держпідприємство «СГЗК» підписало контракт з компанією-посередником, підконтрольним затриманому екс-депутату, на постачання уранового концентрату за завищеними цінами. У результаті інтересам держпідприємству протягом 2014-2016 рр. було завдано збитків у розмірі 17,28 млн. доларів США.

Цікаво, а чи справиться НАБУ з своїми обов′язками щодо притягнення до відповідальності «сьогоднішнього героя»? Суспільна думка не надто обнадійлива щодо всіх діянь правоохоронних структур України, а особливо після останніх «гучних втікачів» від кримінального переслідування.


ІА ГВ