ІА Глобальні віки (СТАТТІ)


ВІЗОВИЙ РЕЖИМ ДЛЯ РФ?!

Практично протягом року в нашій країні щораз то частіше розпочали говорити про введення візового режиму для громадян Росії. Зрештою, більшість населення України (як показують різноманітні опитування) радо привітає таке нововведення.

Що ж, сьогодні, 01 червня, секретар Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Олександр Турчинов заявив, що Україні необхідно якнайшвидше ввести візовий режим з Росією: «Я вважаю, що це питання не просто назріло, а перезріло. Його необхідно реалізувати якнайшвидше – тим краще для країни».

О. Турчинов звернув увагу, що в України буде відкритий в'їзд у Європу, а на сході держави потрібно вибудовувати кордон. Цитуємо: «…(кордон) який захистить цивілізацію від агресії Російської Федерації, від проникнення гібридних провокаційних технологій РФ на Захід. І саме Україна стала на шляху Росії – напевно, це наша історична місія».

В свою чергу керівник СБУ Василь Грицак також вважає, що потрібно вводити візовий режим з РФ або, принаймні, ввести режим обмеженого в'їзду на територію України, при якому будуть мати право на безвізовий в'їзд в країну тільки власники біометричних паспортів: «У нас є можливість з 11 червня фактично відвідувати Європу за біометричними паспортами. Чому не зробити таким чином, щоб громадяни, щонайменше, Російської Федерації могли в'їжджати сюди тільки за аналогічними документами... Такий захід на даному етапі міг би бути прийнятий».

Зважаючи на таку позицію високопосадовців хочемо додати думку речника Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца, який вчора сказав, що ввести візовий режим з РФ буде надзвичайно складно. Цитуємо: «Питання введення візового режиму з Російською Федерацією, дійсно, надзвичайно складне. МЗС буде готове до введення, якщо прийметься відповідне політичне рішення... Нам потрібно дуже виважено і збалансовано підходити до нашої стратегії щодо візового режиму з Російською Федерацією».

Таким чином, є велика імовірність того, що найближчим часом Верховна рада України може прийняти відповідний законопроект, та перш ніж це відбудеться у ВРУ необхідно спершу провести політичні консультації та узгодити законопроект з усіма фракціями.


Василь БІДЯК,
Тетяна ЛІВА