ІА Глобальні віки (ТЕМИ ДНЯ)


БАЛКАНИ НАМАГАЮТЬСЯ ВІДГОРОДИТИСЬ ВІД РОСІЇ


Сьогодні, 5 червня, в Литві почалося будівництво захисної огорожі на кордоні з Російською Федерацією. Про рішення побудувати «паркан» на кордоні з РФ Литва заявила 10 травня цього року.

Служба охорони державного кордону країни наголошує на тому, що до кінця 2017 року огорожу буде зведено на литовській стороні на ділянці протяжністю 44,6 км. Розпочнеться огорожа з села Рамонішкес Шакяйського району і буде проходити в межах сухопутного кордону з РФ.

Попередньо встановлено, що вартість робіт становитиме 1,335 млн євро, гроші були виділені з бюджету Литви. Так, на відрізках уздовж держкордону з Калінінградською областю буде побудований металевий сегментний паркан приблизно двометрової висоти з додатковим обладнанням.

Планується звести «паркан» на ділянках від точки тристороннього перетину державних кордонів Литви, Польщі та Росії в районі озера Віштітіс і відрізками буде продовжений в Шакяйському і Вілкавішкском районах до Німану.

Також, країна планує до 2020 року звести паркан на кордоні з Білоруссю.

Хочемо зазначити, що сусідня країна Латвія ще від 2015 року розпочала будівництво огорожі на кордоні з РФ та планує її завершення до кінця 2019 р. Станом на березень було встановлено 25 кілометрів паркану для перешкоджання проникнення нелегальних мігрантів.

У 2017 році Латвія виділила 6,31 мільйонів євро на обладнання латвійсько-російського кордону, що дозволить обладнати прикордонну смугу довжиною 150 км і побудувати 60 кілометрів огорожі.

Отже, балтійські країни намагаються різними шляхами відокремитись від диктаторсько-репресивної експансії держави-агресора – Росії. Литва і Латвія чудово розуміють, що після створення військової ситуації в Україні наступні кроки путінського режиму можуть торкнутися їх, а декотрі «рупори» російської влади прямо заявляють: «Росія повинна захопити балтійський регіон…».


ІА ГВ