ІА Глобальні віки (СТАТТІ)


СМІТТЯ У ЛЬВОВІ – ПОДІЇ РОЗВИВАЮТЬСЯ

Вчора, 12 червня, у Львові міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій прийняла рішення про оголошення міста зоною екологічного лиха, але ввести його в дію може президент України за погодженням з Кабінет Міністрів України та ВРУ, тому рішення комісії було направлено до Києва.
Зокрема, мер міста Андрій Іванович Садовий на своїй сторінці у Facebook опублікував такий запис:

«Щойно (ред. – близько 16:30 год.) міська комісія звернулась до уряду аби оголосити Львів зоною надзвичайної екологічної ситуації. Організатори «сміттєвої» блокади можуть починати святкувати. У нас дійсно не залишилось інших можливостей для уникнення екологічної біди. Тримались рік! Повірили також в підписи держчиновників під меморандумом про зняття блокади. Виявилось, дарма повірили.
Наперед даю відповідь на традиційні питання «а що ж там завод?». Французькі експерти спільно з українськими активно працюють над технологічними параметрами та проектом. Завершуємо детальне вивчення запропонованої ними ділянки під завод на території ТЕЦ-2, яка на мою думку є оптимальною. Але в будь-якому випадку, будівництво такого заводу – це 2 роки. Почати зможемо вже цього року».

За вищевказане рішення в комісії проголосували 12 із 13 членів. Тепер звернення направлять уряду і Раді національної безпеки й оборони. Опісля рішення повинен прийняти президент, указ якого затверджує Верховна Рада.

Хочемо додати, що проблема з утилізацією сміття у Львові триває вже досить довго – з моменту пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі 29 травня 2016 р. Також, минулого року мер Львова вже звертався до кабміну та президента з проханням оголосити Львів, а також села Малехів і Грибовичі зоною надзвичайної екологічної ситуації, але оголошення вказаного надзвичайного стану так і не відбулося.

Що ж, сподіваємось, що ситуація навколо вивозу сміття у Львові та області почне стабілізуватись, адже те, що відбувається зараз є неприпустимим! Вважаємо, що хоч і 75% відповідальності за екологічне лихо в області можна покласти на Андрія Садового, та все ж, керівники цілого обласного центру спільно з мером повинні вирішити цю проблему.


Ігор ГНАТИК