ІА Глобальні віки (ТЕМИ ДНЯ)


ДОНАЛЬД ТРАМП та ЗМІ

Сьогодні президент США Дональд Трамп написав у Twitter що в президента є право на помилування після низки витоків розвідувальної інформації в ЗМІ.

Приводом до цього стало чимало подій навколо Трампа за останній час пов′язаних як з можливою співпрацею з Росією під час президентських виборів, боротьбою з «Ісламською державою», так і з ситуацією навколо Д. Комі.

Отже, президент заявив: «Хоча всі і згодні, що президент США має право на помилування, навіщо думати про це, коли єдиним великим злочином є витік проти нас. Фальшиві новини».

Видання Reuters пише, що заява Трампа в Twitter про помилування збільшує ймовірність того, що він скористається цим правом, якщо розслідування про зв'язки його адміністрації з Росією піде не в тому напрямку який є вигідним та зручним для президента.

Окрім того, сьогодні Дональд Трамп також в Twitter звинуватив газету The New York Times у зриві спроби збройних сил країни ліквідувати Абу-Бакра аль-Багдаді – лідера терористичного угрупування «Ісламська держава».

Цитуємо: «Дрібношерста The New York Times зірвала спробу США вбити одного-єдиного, найбільш розшукуваного терориста, аль-Багдаді. Вона вивищує власний схиблений поступ на хисткій кладці понад національну безпеку».

Свою позицію висловив і підполковник Тоні Шаффер сказавши, що The New York Times опублікувала інформацію, непризначену для друку.

Також, вчора, 22 липня, міністр оборони США Джеймс Меттіс сказав, що вважає, що лідер угрупування «Ісламська держава» Абу Бакр аль-Багдаді ще живий: «Я думаю, він живий, і я повірю в зворотне, коли ми будемо знати, що ми вбили його. Поки ж ми виходимо з того, що він живий, і продовжуємо полювання за ним».

Стосовно сьогоднішнього твіту президента США щодо помилування видання Reuters вважає, що такий коментар Д. Трампа спричинений у відповідь на матеріал видання Washington Post про те, що юристи команди Трампа раніше вивчили повноваження президента в разі необхідності помилування його помічників, членів сім'ї та його самого.

Звісно, що переконливих фактів щодо причетності Трампа до будь яких неправомірних дій поки немає. Висловлювати припущення щодо твітів президента можна також чимало, але, оскільки США є практично лідером по демократії то й кожен може публічно заявити про свою позицію щодо будь якого питання. Чи має відношення Д. Трамп до російських спецслужб чи ні, малоймовірно що вплине на його президентство ближчим часом і звісно, що ніхто не зможе заперечити принаймні однієї неординарної риси президента США – харизматичності, яка так чи інакше викликає чимало захоплення й цікавості до нього.



Ольга ДЕЙНЕКА