ІА Глобальні віки (ТЕМИ ДНЯ)


КРУТИ – 100 РІЧНИЦЯ


Чимало легенд, розповідей та різних історій окутують подію, яка трапилася неподалік Києва 100 років тому. Можливо це тому, що в історії людства є чимало прикладів героїчної поведінки та вчинків синів і дочок кожного з народів. Неймовірно багато з'являється нової інформації про вияв патріотизму як у наші часи, так і в давно минулі. Історія нашого народу показує безліч таких прикладів, але мало хто свідомо розуміє і зберігає пам'ять цим історичним подіям. Отже, давайте пригадаємо одну із таких сторінок української історії.

Крути (бій під Крутами) – бій що відбувся 16 (29) січня 1918 року поблизу залізничної станції Крути під час наступу більшовицьких військ на м. Київ. Наступ на Київ червоні війська вели двома групами: перша йшла по залізниці Харків–Полтава–Київ, друга просувалася у напрямку Курськ–Бахмач–Київ. Для охорони кордонів України з півночі на станцію Бахмач ще на початку грудня 1917 року прибули дві українські сотні 1-ї Київської юнацької школи імені Б. Хмельницького. 23 грудня 1917 року сюди прибули ще 2-і сотні цього ж вузу, 14 січня 1918 року – 1-а сотня новоствореного Студентського куреня. Загальна чисельність українських сил на цій частині фронту становила 20 старшин, близько 500 юнкерів, студентської сотні (115–130 чол.), на озброєнні яких було 16 кулеметів та броне потяг. Командиром був А. Гончаренко. У деяких історичних джерелах ідеться про приєднання до вище згаданих сил 80-ти добровольців із підрозділів місцевого Вільного козацтва.

В процесі наступу більшовицьких військ А. Гончаренко наказав своїм загонам відступити до станції Крути. Зранку 16 січня 1918 року українські війська були готові до бою. Студентський курінь був поділений на 4-ри чоти по 28–30 чол., 3-и з яких зайняли оборону в окопах. Четверта складалася з наймолодших та тих, хто не вмів стріляти, і перебувала в резерві. Бій розпочався близько 9-ї год. і тривав декілька годин. Коли до більшовиків підійшло підкріплення А. Гончаренко віддав наказ відступити до ешелону. Близько 17-ї год. було зібране практично все українське військо. Незабаром вияснилося що не вистачає ще однієї чоти студентів. Відступаючи в сутінках, вони вийшли прямо на станцію Крути, яка вже була захоплена червоногвардійцями і потрапили в полон. Після того, як більшовицький командир П. Єгоров довідався про значні втрати свого війська він наказав розстріляти полонених прямо в дворі станції. Перед смертю один з полонених заспівав «Ще не вмерла України…». Загальні втрати української сторони у бою становили близько 250 чол. З них, студентська сотня втратила близько 80 чол. (27 розстріляних в дворі станції Крути, 10–12 вбитих у бою, 35–40 поранених та 7 полонених).

У цій трагедії можна звинувачувати як більшовицьку сторону, так і українську (зокрема, керівництво українських збройних сил), але це не допоможе повернути назад полеглих студентів у бою за волю України. Трагічна смерть студентів під Крутами є символом жертовності та патріотизму в боротьбі за Нашу Незалежність, тому, потрібно зупинитися на сторінках нашої історії та вшанувати пам'ять про полеглих і не допустити повторення таких подій.

19 березня 1918 року за рішенням Української Центральної Ради тіла 27 загиблих студентів було перевезено до м. Київ та поховано на Аскольдовій могилі. У 1998 році на місці бою біля станції Крути та на Аскольдовій могилі встановлено пам’ятні знаки.


ОСНОВНІ ЗАХОДИ З НАГОДИ СОТОЇ РІЧНИЦІ:

1) Вшанування цієї події відбуватиметься в усіх областях та районах України.
2) Центральні заходи відбудуться в Києві та на Чернігівщині.
3) О 12:00 на Лук’янівському цвинтарі (м. Київ, вул. Дорогожицька, буд.7) відбудеться вшанування пам’яті Володимира Наумовича та Володимира Шульгина, які загинули у бою з більшовицькою навалою під станцією Крути. Крім того, відбудеться покладання квітів до могили українських поетів Олександра Олеся та Олега Кандиби (Ольжича), які перепоховані на Лук’янівському цвинтарі.
4) В Києві о 18:30 відбудеться реконструкція бою військ Української Народної Республіки проти більшовиків на заводі «Арсенал». Актори відтворять події, які відбувались там наприкінці січня 1918 року.
5) О 19:00 пройде прем'єра вистави «Балада про Крути» яку покаже Чернігівський обласний академічний музично-драматичний театр ім. Т. Шевченка на сцені Національного театру ім. І.Франка. Режисер - Андрій Бакіров.
6) На Чернігівщині, станція «Крути», 29 січня о 12:00 відбудеться літературно-мистецька композиція, присвячена вшануванню пам'яті Героїв Крут, та церемонія покладання квітів до Меморіалу «Пам'яті Героїв Крут». О 12:20 – Поминальна молитва. О 12:30 - мітинг з нагоди відзначення 100-річчя бою під Крутами та вшанування пам'яті Героїв Крут. О 13:10 – патріотична концертна програма.

7) 31 січня о 19:00 в столиці, в Колонній залі Київської міської ради, відбудеться вечір пам'яті Героїв Крут. У програмі – виступи істориків, поетів, показ документального фільму Івана Канівця «Українська революція» та інше.


ІА ГВ,
відредаговано і доповнено матеріал
І. ГНАТИКА та Є. САДЛІВСЬКОГО від 29.01.2017 р.